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Environment and Communities Committee – March 2025 

Written responses to questions raised by Committee 

Members 

Question 2:  

It was highlighted that a recent Officer Decision Record (ODR) published on the 

mobile recycling service stated that there was no growth in 2025-26 however a net 

growth in environmental services was reported. It was queried if the ODR would 

result in a budget cut or was within current budgets and how this would sit within 

budget lines 83 and 84 (Environmental Services Growth 2025-26 onwards / 

Environmental Services Savings 2025-26 onwards). A detailed breakdown of lines 83 

and 84 were requested. Officers committed to providing a written response.   

Response 2:  

The breakdown of the lines is in appendix B.  

 

Question 4: 

It was noted that, in relation to libraries, £297k income was anticipated. It was 

queried if this included an allocation for Town and Parish Council’s contributing 

through the ‘Top Up Service’ and if so, how many T3 libraries had signed up to this. 

Response 4: 

Tier 3 top ups are budgeted at £98k across 4 libraries. 

 

Question 6:  

Questions were raised in relation to the Strategic Leisure Review. The Chair sought 

advice and confirmed that this matter was not a substantive item on the agenda and 

should not be debated during today’s meeting. 

 

Response 6: - letter from the Monitoring Officer  

Dear Committee Members 

Re Question Raised at Environment and Communities Committee 27 March 2025 

Further to the question raised at the above committee as to the grounds for the Chair 

not allowing questions on the matter of the Strategic Leisure Review (SLR), I have 

considered this matter, taken the opportunity of speaking with the lawyer advising the 

Chair and committee, reviewing the Chairs script and also listening to the recording. 

I note that the question was raised under item 5, set out on the agenda as ‘Service 

Budgets 2025/26 (Environment & Communities Committee)’. I further note that the 
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report on this item states as its purpose to set out the allocation of the approved 

budgets for 2025/26 to the Environment and Communities Committee and that the 

committee was recommended; 

1. To note the decision of the Finance Sub-Committee to allocate the approved 

revenue and capital budgets, related budget changes items and earmarked reserves 

to the Environment and Communities Committee, as set out in Annex A. 

2. 2. To note the financial reporting timetable for 2025/26 set out in Annex B as 

approved at Finance Sub-Committee on 10 March 2025. 

Prior to the meeting, as Monitoring Officer, I was made aware that members of the 

public and elected members not appointed to the committee, wished to attend and 

speak on matters listed within the documentation on this item. This related in 

particular to items listed with Annex A, titled ‘Service Budgets 2025/26’ and that listed 

within Section 2, which is titled ‘Approved Budget Change Items 2025/26’, (the SLR) 

and that within Section 3 titled ‘Capital Programme 2025/26’ (Review of Household 

Waste Recycling Centres (HWRC)). At that time, I was satisfied that the 

correct advice had been given in line with the rules within the Constitution, that 

members of the public could not speak on those matters. The relevant rules are as 

follows; 

Chapter 3, Part 1, Section 2, Public Speaking and Questions, Paragraphs 2.25 and 

2.26; 

2.25 Members of the public are required to give 3 clear working days’ notice of their 

intention to make use of the questions facility. 

2.26 Members of the public may ask questions on any matter relating to the agenda 

of the Committee, provided that the Chair retains the discretion to rule a question out 

of order and require the member of the public to cease speaking if the questioner 

mentions matters that are: • inappropriate, frivolous, derogatory, offensive, vexatious 

or otherwise improper; • related to a Council employment or staffing matter; • 

potentially defamatory; or • substantially the same as any question submitted to a 

meeting of Council during the preceding 6 months. 

As it is clear that matters such as the SLR and HWRC were not substantive agenda 

items, and were lines within an already approved budget, I was and remain satisfied 

that they are not matters relating to the agenda. The advice to those members of the 

public that they could not speak to those matters was therefore correct. In addition, I 

note that it is intended that a report regarding the SLR is on the work programme of 

the committee for a future meeting. It would therefore have been inappropriate to 

enter into debate or discussion on that matter, as elected members could be seen to 

be biased or predetermining their position prior to any further consideration or 

decision of that matter. 

In relation to elected members not appointed to the committee, often referred to as 

‘visiting members’, again I was satisfied that the correct advice had been given in 

line with the rules within the Constitution, that they could not attend and speak on 

such items unless the Chair allowed them to do so. These are as follows; 



Appendix A – further written responses  

 

OFFICIAL 

Chapter 3, Part 1, Section 2, Attendance of Councillors at Committees and Sub-

Committees of which they are not Appointed Members Paragraphs 2.49 a) and 2.52; 

2.49 Notwithstanding their rights as a member of the public, a Councillor may: 

a) attend any meeting of a Committee or Sub-Committee to which he/she has not 

been appointed, for the purposes of performing his/her duties as a Councillor, 

subject to below; 

2.52 The Councillor has no right to vote and may speak only with the consent of the 

Chair of the meeting. 

It is clear from these rules that the Chair has absolute discretion in relation to visiting 

members speaking at meetings. I am satisfied that as stated above, matters such as 

the SLR and HWRC were not substantive agenda items, were lines within an already 

approved budget and/or to be the subject of future reports and it is therefore entirely 

within the remit of the Chair to rule out any discussion on such matters. The advice 

to those members that they could not speak to those matters unless the Chair 

consented and they did not, was therefore correct. 

Turning to the meeting itself and the rules regarding speaking that apply to members 

who are appointed to the committee and/or their substitutes. It is clear from both the 

written rules and indeed common practice, that the Mayor at Council meetings and 

Chair of any committee or sub-committee meeting, must be given respect and 

allowed to preside over the meeting. Indeed that is the general position regarding the 

chair of any meeting. They are elected into that position and thatrole attracts 

appropriate gravitas. There are however specific rules within the Constitution which 

state the requirement for respect and that they have discretion as to how they apply 

the rules. 

Chapter 3, Part 1, Section 2, Respect for the Chair Paragraph 2.54 states; 

2.54 In Committee or Sub-Committee meetings, whenever the Chair rises from 

his/her seat, Councillors should remain in their seats and the Committee or Sub-

Committee shall be silent. 

Chapter 3, Part 1, Section 2, Interpretation of Procedure Rules Paragraph 4.26 

states; 

4.26 The ruling of the person presiding as to the construction or application of any of 

these Procedure Rules, or as to any proceedings of the Council, shall not be 

challenged at any meeting. 

I have also noted Chapter 3, Part 1, Section 2, Rules of Debate at Committees and 

Sub-Committees Paragraph 2.30 states; 

2.30 Rules of debate shall be the same as for Council meetings except that the 

requirement for amendments to be submitted to the Monitoring Officer no less than 

three clear working days before the meeting shall not apply to meetings of 

committees and sub committees. 
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I refer to this provision as I have further noted that the Rules of Debate for Council 

Meetings set out in the Council Procedure Rules, Chapter 3 Part 1 Paragraph 1.48 

state; 

Content and Length of Speeches 

1.48 A Councillor will confine his/her speech to the question under discussion, a 

personal explanation or a point of order. Except as indicated below, in the case of 

speeches made by Councillors when the Council is agreeing a budget, or where the 

Council, Committee or Sub-Committee otherwise agrees, no speech will exceed 3 

minutes. 

Having reviewed these provisions, I am satisfied that it was entirely within the 

discretion of the Chair to rule out discussion at the meeting of matters that are not 

substantive items on the agenda and are otherwise not the matters under 

discussion. I am aware that a conversation was had with the Chair regarding her 

power prior to the meeting and she was again supported during the meeting in 

maintaining that position. Debate regarding matters such as SLR and HWRC was 

matter for the Chair to determine and the Chair’s actions and the advice given was 

correct. 

In addition to the above, I have given further consideration as to why it is important 

that the Mayor or Chair be allowed to exercise their discretion, seek advice and 

guidance and indeed why the above riles themselves are important. I am satisfied 

that meetings of a local authority must be conducted in line with the Nolan Principles 

and good order maintained. The Chair is responsible for ensuring the business of the 

Council is conducted in line with those principles and also that respect for members 

and officers is maintained. That is stated within the script and everyone is reminded 

of this. 

I am also very mindful as Monitoring Officer that we are all public servants and the 

rules as to openness and transparency must also be followed. Members of the public 

viewing agendas must be able to clearly know and understand the issues to be 

debated and decided upon. To allow debate on matters not listed on the agenda 

would be contrary to this in my view. 

In conclusion, I am satisfied that the meeting was correctly conducted, that it was 

entirely a matter for the Chair to take the decisions made and they were reasonable 

and proportionate for the reason stated. 

 

 

 


